Årets Perenn 2020

För sin ljuvliga, skira blomning, sin anslående höstskrud och sin förmåga att skapa harmoni bland egensinniga rabattgrannar har gillenia, Gillenia trifoliata, utsetts till Årets Perenn 2020.
Gillenians vita blommor ligger som en svärm av små, sirliga fjärilar över ett friskt grönt bladverk. Blommorna har röda foderblad, sitter i luftiga samlingar och bärs upp av tunna, roströda stjälkar. Med sitt lätta växtsätt lyfter gillenian mer robusta grannar, mjukar upp och binder samman. Det är framför allt detta som är gillenians storhet. Så vacker i sig själv men utan minsta prålighet. Istället en lagspelare som gör underverk för helheten.

Bladen är trefingrade och ett äldre svenskt namn på gillenia är trebladsspira. Hela bladverket får fantastiska höstfärger i nyanser av rött och gult. Till detta bjuder plantorna även på röda frökapslar.

Gillenia är en mycket långlivad, frisk, lättodlad och robust växt med minimalt skötselbehov. Klipp ner och gödsla lätt under tidig vår. I övrigt mår gillenia bäst av att lämnas i fred.

Läs hela texten på Perennagruppen.se!

Text lånad från Perennagruppen.se