Butikens Öppettider:

Vi har stängt för säsongen.
Välkomna i mars då vi öppnar igen.
Önskar ni köpa presentkort. Skicka ett meddelande i kontaktformuläret.
...
Hem Söndag, 16 December 2018
Ser dina thujor ut så här?
Det är många som har thujor med torra, bruna grenar just nu och det är många som frågar oss vad det kan bero på. Vi har frågat Maj-Lis Pettersson, hortonom och växtskyddsexpert och hon svarar så här:

"Det är ytterst sällan som skadorna är orsakade av svampsjukdomar och det speciellt i vår del av landet. Då är det oftast en skarp gräns mellan det döda partiet och det levande. Där det döda partiet möter det friska brukar det vara väldigt mörkt och i bästa fall kan man där se svarta prickar (svampens sporhus).
Det har varit en extremt lång och torr säsong i år i våra trakter. Känns som vi redan har glömt detta. Olika växter reagerar olika snabbt på torra förhållanden; björken med sina tunna blad reagerar först och barrväxter reagerar betydligt senare. Det är naturligtvis omöjligt att säga när växten har utsatts för torka. Det kanske t.o.m. har inträffat vid flera tillfällen. Att svära sig fri från att inte ha tillfredsställt plantorna med vatten är mycket svårt. Växten talar om vad den har varit med om. Och i detta fallet är det torka som är orsaken till skadorna. Som tur är så är tuja duktig på att skjuta nya skott. Man får putsa bort de skadade partierna. Under de tre följande åren efter plantering måste alla växter skötas om omsorgsfullt när det gäller vattning.
Näringsbrist, och då handlar det främst om brist på kväve, visar sig som allmän blekhet med början vid de äldsta delarna av plantan. Plantan prioriterar de yngre delarna och kvävet, som är lättrörligt, transporteras från de äldre delarna till de yngre. Så är det alltid."

Hoppas detta kan vara till tröst och hjälp!